Miért hasonlítsanak a mindennapjaid a boldogsághoz?

Bevezető

Mi minden ember célja? Az, hogy boldog legyen. Ez nem vitatható. Kurva sokat agyaltam azon, hogy az emberek mit akarnak, mi a tényleges tetteink motivációja és minden alkalommal amikor akár napokat gondolkoztam ezen arra jutottam, hogy teljesen mindegy mit csinálunk, minden egyes tettünk célja, hogy a nap végén jobban érezzük magunkat tőle. Minden cselekedetünktől azt várjuk el, hogy jobb legyen tőle a helyzetünk. Így mindannyiunk célja, hogy jobb élete legyen. 

 

Ha viszont ez így van, akkor lehet érdemes elősegíteni saját magunkat ebben a folyamatban. Ezt pedig úgy fogjuk tudni elérni, hogy ha megismerkedünk azokkal a tettekkel melyek ténylegesen ahhoz járulnak hozzá, hogy jobban élvezzük az életünket, vagy ahhoz, hogy elkerüljünk olyan helyzeteket amelyek nem okoznak örömet számunkra. 

 

Én sosem szeretem amikor olvasok valamit, vagy nézek valamit és nem indokolnak meg minden tényt amit közölnek, ezért: Miért fontos, hogy megismerjük a pozitív érzelmeket okozó, és negatív érzelmeket okozó tetteket? Azért, mert minden érzelmünk visszavezethető valamilyen viselkedésre. Vagy csinálunk valamit ami okozz valamit ami miatt van valamilyen kedvünk, vagy nem csinálunk valamit ami okozhatna valamit, így van valamilyen kedvünk. Remélem ez így érthető. Például nem edzünk, így nem vagyunk izmosak így szomorúak vagyunk, mert nem vagyunk elégedettek magunkkal, vagy sokat eszünk cukros kajákat, így nem elég éles az elménk a munkához, emiatt nem keresünk annyi pénzt, így szomorúak vagyunk, vagy sokat alszunk, így kipihentek vagyunk, ami miatt jól edzünk, ami miatt izmosak vagyunk, ami miatt jól érezzük magunkat. Most, hogy ez tisztázva van kezdjük el megválaszolni a címben lévő kérdést.

Mire képes az ember?

Amikor neki ugrottam az önfejlesztésnek rövid időn belül felismertem, hogy én a szokásaim segítségével képes vagyok egy szebb életet alkotni magamnak! Képes vagyok ráeszmélni arra, ha nekem nem tetszik egy helyzetem, majd miután ezt megtettem képes vagy a helyzetemen változtatni különféle viselkedésekkel. Miután ezt felismertem elkezdtem azon filózni, hogy el tudom e távolítani az összes szar szitut az életemből? Úgy voltam vele, hogy próba-cseresznye nézzük meg.

 

Elkezdtem minél több olyan viselkedés mintát felismerni az életemben ami nekem egy rossz helyzetet alkotott, majd elkezdtem ezeket elkerülni, vagy szépen lassan kiépíteni az életemből. Ezt nagy részben a naplózási szokásom miatt tudtam megtenni, mivel a naplózással képes voltam minden este megvizsgálni a napjaimat és felismerni azokat a helyzeteket melyek nem okoznak neked örömet.

 

Miután ezzel haladtam megtudtam magamnak válaszolni azt a kérdésemet, hogy “El tudom e távolítani az összes szar szitut az életemből?”, a válaszom az volt, hogy ha eleget dolgozok az életemen és önmagamon, akkor “Igen!”. Mind ezt pedig azért, mert az emberek képesek gondolkodni, képesek vagyunk az agyunk segítségével megismerni olyan tetteket melyek okoznak egy bizonyos helyzetet, melyek okoznak egy bizonyos érzelmet. Most viszont felmerülhet a kérdés, hogy:

Hogyan ismerd meg azokat a tetteket melyek okoznak egy bizonyos helyzetet, melyek okoznak egy bizonyos érzelmet?

Hogyan tanul az ember? Ismétléssel. Minden így sajátítható el igazán, még az izmaid is így tanulnak, ismétléssel. Pontosan emiatt hosszan tartóan úgy fogsz tudni elsajátítani valamit, ha ismételten látod, hallod, vagy csinálod. Ebből kifolyóan akkor úgy fogsz tudni felismerni egy tettett, ami okozz egy helyzetet, amely okozz egy érzelmet, ha ezzel ismételten találkozol és ezáltal a sok ismétlés után le vonsz belőle egy tanulságot, majd ennek tudatában cselekszel. 

 

Persze képes lehetsz egyetlen egy hiba után is levonni következtetést és tanulságokat helyzetekből, de a leg effekítvebben ezt úgy fogod megtenni, ha újra és újra találkozol valamilyen szituációval melyből képes vagy leszűrni a tanulságot, vagy következtetést. Így, hogy ez tisztázva van képesek leszünk megválaszolni a címben feltett kérdést.

Szóval, akkor miért hasonlítsanak a mindennapjaink a boldogsághoz?

Azért, mert ezáltal leszel képes ismételten találkozni azokkal  a helyzetekkel, melyek valamilyen tett miatt jöttek létre, melyek okoztak benned valamilyen érzést. Én az utóbbi időmben tanultam a lehető legtöbb mindent magamról. Minden napom közel ugyan úgy nézz ki, mindegyik ugyan úgy indul és ugyan azokat csinálom benne, csak a meló más amit csinálok (mármint más dolgokról írok, más témákról csinálok videókat, vagy más embereknek segítek a fejlődésben, de a keret ugyanaz minden héten kb.). Ennek segítségével képes vagyok felismerni mintákat a mindennapjaimban felmerülő érzelmeimben, ami által nagyon egyszerűen tudok következtetéseket levonni. 

 

Mondok egy egyszerű példát: Mostanában kifejezetten sokat forgatok videókat, legyen az a közösséghez, vagy a social médiára. És minden alkalommal amikor 14:00 utánra terveztem a videózást, vagy akkor jutott eszembe egy videó ötlet, majd megpróbáltam felvenni ezt a videót, akkor mindig az lett belőle, hogy össze vissza beszéltem, nem voltam képes megfogalmazni pontosan a mondani valómat, ami miatt minden ilyen alkalommal vagy szar lett a videó és ezért nem raktam ki, vagy fel se bírtam venni. Ez pedig azt okozta, hogy mérges voltam magamra, mert időt basztam el, és csalódott voltam mivel nem tudtam teljesíteni amit a fejembe vettem. 

 

De mivel a napjaim nagyon hasonlóak, ezért ez fel tudott merülni többször, ami miatt képes voltam felismerni azt a mintát, hogy 14:00 után már le van annyira szívva az agyam, hogy nem képes ilyen nagy agyi kapacitást igénylő feladatot elvégezni. Majd miután ezt felismertem következtetést vontam le belőle, és optimalizáltam. Így most már mindig amikor videót veszek fel akkor aznap az a legelső tevékenységem, hogy felvegyem a videót/videókat.

 

A napjaim hasonlósága miatt fel tudtam ismerni egy helyzetet, ami nekem rossz kedvet okozott, és fel tudtam ismerni azt a viselkedés mintát ami miatt ez az érzés felmerül, majd tudtam változtatni a viselkedésemen, így elkerültem a rosszkedvet okozó helyzetet.

 

Ez elmagyarázva kifejezetten egyszerű, ennek a felhasználása és implementálása a saját életedbe viszont kicsit bonyolultabb, de pontosan emiatt írtam össze neked egy-két gyakorlatias lépést melyeket követve tudsz alkotni magadnak egy rutint, amely lehetővé teszi neked, hogy hasonlítsanak a mindennapjaid és ezáltal képes legyél mintákat leszűrni, amik segítségével értékes tanulságokat és következtetéseket tudsz levonni magadnak amin keresztül képes leszel felismerni azokat a tetteket, melyek okoznak egy helyzetet, melyek okoznak egy érzelmet, így ezeket tudod majd végezni, vagy el tudod őket kerülni.

Gyakorlatias lépések

Minden alkalommal el fogom pofázni, hogy változást az életedben tényleges lépésekkel fogsz tudni elérni! Nincs változás aktív meló nélkül. Emiatt, ha te változást szeretnél elérni akkor érdemes tényleges lépéseket megtenned a változás felé! A gyakorlatias lépése ennek az anyagnak az, hogy vegyél ki magadnak a következő napjaidból egy teljes órát, de még jobb ha akár kettőt, majd nézd meg ezt a videómat: Miért és hogyan rendszerezd az életed?, majd csináld meg a benne elmondott lépéseket, utána nézd meg ezt a videóm: Időbeosztás egy kevésbé stresszes élethez! és csináld meg a benne lévő lépéseket, majd pedig vedd fel a naplózást mint szokást az életedbe, ehhez pedig ez fog segíteni: “Naplózás mint szokás”. Ez azért fontos, mert csak akkor tudsz felismerni olyan mintákat az életedben amik vagy örömet, vagy szomorúságot okoznak, ha ténylegesen keresed őket. Ezt pedig a legeffektívebben a napi naplózással leszel képes elsajátítani.

Levezető

Remélem tetszett ez az írásom és adott neked egy új nézőpontot. Azt is remélem, hogy sikerült meggyőzzelek arról, hogy miért kezdd el hasonlóvá tenni a mindennapjaidat és, hogy emiatt ezzel kapcsolatban cselekedni is fogsz.

 

Sok sikert a gyakorlatias lépések elvégzésében! Két dolgot pedig kérlek tarts észben: 1. Minden változást az életedben önmagadért teszel meg, a szar helyzeteidet te érzékeled és a jókat is, így érdemes tenned azért, hogy ne érezd a szarokat. 2. Változás kizárólagosan akkor következik be, ha huzamosabb időn keresztül aktív lépéseket tettünk meg érte!