Miért figyelj oda minden szavadra?

Az agyad egy kereső

Az ahogy beszélsz, az hogy milyen szavakat használsz nagyban befolyásolja azt, hogy milyen életed van és, hogy hogyan látod a világot. Miért? Azért, mert az agyad egy kereső rendszer. Arra fog összpontosítani és azt fogja figyelembe venni amit lát vagy hall. Nem hiszed el? Csináljunk egy kis gyakorlatot:

 

Kérlek nézd meg az alábbi képet és semmiféleképpen ne a piros pöttyökre összpontosíts!

Most lehet azt fogod mondani, hogy “Hah ez nálam nem működik én zöldre néztem!”, ha ez így van akkor igazad van, a zöldre néztél, de a figyelmed a pirosra összpontosított. Ez pedig az agyadban lévő kereső rendszer miatt. Ha most az mondom, hogy kék pötty egyből kapcsol az agyad, zöld, most is.

 

Ez egy alap programozása az agyadnak, így működik. Ezt én úgy indoklom meg, hogy az agyunk biztonságot akar számunkra teremteni emiatt állandó jelleggel mintákat keres a környezetében, vagy az eddigi tapasztalatai között, mert amikor talál egyet, vagy akár többet, akkor ezáltal képes lesz biztonságban érezni magát, mivel talált valamit amihez úgymond kapcsolódhat. Mindezt persze mélyen tudat alatt, így ezeket nem feltétlenül fogod észrevenni.

 

Azért volt fontos ezt megemlítenem mivel amikor te kimondasz egy szót, vagy bárki más használ egyet akkor ugyan ez a “kereső mechanizmus” kapcsolódik be, és mindegy mire gondoltál te, vagy más, az agyad egyből elkezd ezzel kapcsolatban mintákat keresni, ugyanúgy mint a pöttyöknél. Én mondtam (vagy pontosabban mondva írtam) egy szót, és az agyad mindegy, hogy akartad-e vagy sem, de egyből elkezdte keresni azt amit olvastál.

Hogyan legyél pozitívabb?

Változtasd meg, hogy mit kerestetsz az agyaddal! Ha te azt mondod neki (ezt sokan hangosan is), hogy valami rossz, akkor persze, hogy azt fogja meglátni! Ha te viszont azt mondanád még a legrosszabb helyzetben is, hogy “Ez amúgy jó valamiért!”, akkor egyből találni fog valamit ami talán egy kicsit is jó lehet a helyzetben, pl. az, hogy még élsz.

 

Persze ez a képesség, hogy a jót lásd a helyzetekben, erősödni fog minél többet “keresteted” úgymond az agyaddal a jót, de majd máskor, ha szar szitu van akkor egyből ki is próbálhatod ezt a kis trükköt, vagy akár elkezdhetsz aktívan hálát adni, ezzel is képes vagy ezt erősíteni. 

 

Láthatod, hogy a szavaiddal képes vagy programozni a saját elméd és azt, hogy hogyan lássa a világot. Ha a te szókincsed kizárólag pozitív szavakból áll, még akkor is, ha talán a helyzet kurvára nem az, akkor sokkal nagyobb a lehetőség arra, hogy egy helyzet ténylegesen jó lesz. A szókincsed viszont nem csak azt befolyásolja, hogy pozitívan, vagy negatívan látod-e a világot.

Miért ragadnak meg emberek az életükben?

“Az emberek legnagyobb problémája, hogy elfelejtették, hogy emberek.” – Ezt a quote-ot nagyjából egy hónapja írtam le még a naplómba. Mit értek vele? Mindannyian küzdünk különféle helyzetekkel, mindannyiunknak vannak különféle gondjai amik számára nem okoznak örömet. Ezekből a helyzetekből viszont nagyon sokan nem lépnek ki, és ezeket a gondokat nagyon sokan nem oldják meg, de miért?

 

Ezen a kérdésen sokat gondolkoztam és a válaszom rá a fenti quote: “Az emberek legnagyobb problémája, hogy elfelejtették, hogy emberek.”. Sajnos azok akik ezekkel a helyzetekkel és gondokkal küzdenek megfeledkeztek arról, hogy képesek gondolkozni, és képesek befolyásolni a tetteiket, ami által lehetőségük van megváltoztatni a helyzetüket.

 

Hogyan tudsz felemelni egy poharat? Úgy, ha oda mész, megfogod és felemeled. Ha az embernek van keze (ami kifejezetten nagy áldás amúgy), akkor erre képes és bármikor megteheti, akár, ha gondolod és van a közeledben egy pohár te is felemelheted. Ezzel azt szerettem volna neked szemléltetni, hogy bizony teljes hatalmad van a tested felett ami által a tetteid felett is.

 

Akkor, ha feléd száguld egy kocsi 100 km/h-val akkor képes vagy arrébb ugrani, vagy arrébb sétálni, hogy ne üssön el? Ha látod, akkor a válasz erre, hogy “Hát persze!”, akkor te képes vagy igazából “arrébb ugrani”, vagy “elsétálni” bármelyik szar helyzetből nem? De, mivel te irányítod a testedet és a tetteidet (persze helyenként ez lehet több energiát és időt igényel mint egy arrébb sétálás, de attól még képesek vagyunk rá), csak sajnos az emberek a szóhasználatuk miatt ezt elfelejtették, kiépítették magukból. Ez pedig azért történt meg, mert olyan szavakat használnak nap-mint-nap amelyekkel az agyuknak azt mondjuk, hogy nincs választási lehetősége, hogy ne keressen más opciót, és emiatt ő nem is fog. A legerősebb ilyen szó, ami azt mondja az agyadnak, hogy nincs kiút, vagy, hogy nincs más opció, az a “KELL” szó.

 

Amikor azt mondod, vagy más mondja neked ezt, akkor az agyad nem fog kiutat keresni, mivel az lett neki mondva, hogy nincs. Ha viszont van valamilyen helyzet, ahol amúgy azt mondanád, hogy kell, de kijavítod arra, hogy “Semmit nem kell, ezt én választottam.”, akkor lehet, hogy emlékezteted magad arra, hogy az amit csinálnál nem is olyan rossz, vagy eszedbe jutattod magaddal, hogy ha nem tetszik akkor a tetteiddel megszüntetheted a helyzetet.

 

Így, ha te emlékeztetni szeretnéd magad arra, hogy szabad akaratod van és szabadon dönthetsz a helyzeted felett, akkor érdemes elkezdeni minél kevesebbszer használni azt a szót, hogy “KELL”, pl. kicserélheted azzal, hogy “érdemes”, vagy “ehhez szükséges”, vagy még jobb “ezt szeretném”.

 

Ez azért sokkal fontosabb mint gondolnád, mert ezzel elkezded újra és újra emlékeztetni magad arra, hogy szabadon dönthetsz és, ha van valami ami neked nem tetszik akkor azt nem “KELL” megtenned! Ezáltal nem csak, hogy több örömet fogsz lelni különféle tevékenységekben (pl. edzés, vagy egészséges étkezés), de nem fogsz benne maradni olyan helyzetekben amik neked nem okoznak örömet, mivel tudod, hogy amúgy nem “KELL” ezt csinálnod. 

 

Nem KELL az embernek dolgoznia, de érdemes dolgoznia, ha akar enni és nem akar az utcán élni, viszont ha az ember jobban megvizsgálja a helyzetet akkor hivatalosan élhetne az utcán, vagy éhen halhatna, az az nem KELL neki dolgoznia, hanem ő választja ezt a saját akaratából. Ez az életed minden területén így van, még levegőt se KELL venned, csak ha akarsz élni.

A szavaid alkotják a helyzeted

Minden egyes szavad, ha csak egy kicsit is, de befolyásolja azt ahogy a világra nézel. És ezt azért kifejezetten fontos figyelembe venni, mert a világra való nézeted befolyásolja az aktuális helyzeted. Minden egyes szót, gondolat menetet, tapasztalatot vagy nézőpontot amit megfogalmaztál magadban, és akár kimondtad, vagy amit hallottál mástól, az befolyásolja, hogy te hogyan nézed a világot, és ez által befolyásolja azt is, hogy te milyen helyzetben vagy aktuálisan. Erről csináltam egy youtube videót régebben, itt le tudod csekkolni: Miért vagy ott ahol jelenleg vagy?, röviden összefoglalva viszont ez azért van így, mert hogyan hozol meg egy döntést? Úgy, hogy figyelembe veszed az eddigi tudásod. Ha a te tudásod hamis dolgokra alapszik, mivel nem támogató dolgokat építettél bele a rosszul megválogatott szókincsed miatt éveken keresztül, akkor olyanok lesznek a döntéseid, de érdemes ehhez megnézni a videót, mert ott ezt még bővebben kifejtem (és a hitrendszereddel és a hiedelmeid átalakításához adok is benne gyakorlatias lépéseket).

 

A szókincsedhez is adok viszont gyakorlatias lépéseket:

Hogyan alakítsd át a szókincsed?

Hosszú programozáson keresztül. Úgy leszel képes megváltoztatni a szókincsed, ha:

 

-ténylegesen meg akarod változtatni, és ezért szívesen is tennél

 

-ha állandó jelleggel hangosan kijavítod azokat a szavakat amik nem támogató nézőpontot alkotnak neked (amikor kimondasz valamilyen szót amit nem akarnál akkor ezt hangosan kijavítod és kimondod azt amit amúgy akarnál mondani és ami jobban hozzájárul az életedhez)

 

-minél többet használd azokat a szavakat amik egy téged támogatóbb nézőponthoz járulnak hozzá!

 

Ahhoz, hogy te megtaláld azokat a szavakat melyeket kiszeretnél építeni a szókincsedből, vagy amelyeket beszeretnél építeni a szókincsedbe, időre van szükséged. Én is az évek során alakítgattam a szókincsem a saját helyzetemhez. Viszont nem akarlak teljesen magadra hagyni ebben a feladatban ezért elmondom, hogy én miket építettem ki az életemből:

 1. Kell
  1. (erről volt szó)
 2. Rossz
  1. (erről is)
 3. Nehéz 
  1. (Ezt azért, mert nem szeretem magamnak azt mondani, hogy valami nehéz, mivel ezzel csak szenvedősebbé teszem a helyzetet. Ha azt mondom az agyamnak, hogy ehhez a feladathoz sok energiára van szüksége, akkor elfogja hinni és emiatt jobban fog szenvedni vele kapcsolatban és bár lehet, hogy tényleg nehéz a feladat, de ezt nem szükséges mondani az agyamnak, mert csak feleslegesen befolyásolom)
 4. Hiba
  1. (Ezt azért, mert a hiba egy nagyon erős szó. Mi számít hibának? És ezt ki szabja meg? Miért hiba valami? Igazából csak egy lehetőség tanulni nem? De! Én ezért ezt is kiépítettem az életemből, mert ha azt mondom magamnak, hogy hibáztam akkor azt éreztettem magammal, hogy valami nem jót csináltam ami miatt azt mondom magamnak tudat alatt, hogy nem vagyok ügyes, amivel elveszem az önbizalmam.)

És, hogy miket építettem be:

 1. Köszönöm
  1. (Ezt azért, mert ha azt mondod, hogy köszönöm akkor az agyad arra fog fókuszálni, hogy miért lehet hálás, mármint, hogy mit köszönhet meg, és a hála az egy nagyon pozitív érzés ami miatt sokkal jobb kedvű leszel a mindennapjaidban és idővel nagyon sok helyen a jót látod majd.)
 2. Ügyes vagyok!
  1. (Ezt azért, mert ezzel pozitív érzelmeket keltek magamban amikor teljesítettem valamit amire büszke vagyok. Ezzel egy olyan viselkedést, ami engem előrébb visz, össze programozok az agyamban egy pozitív érzelemmel, azaz tudatosan alkotok neki egy mintát.)
 3. Nyomjad
  1. (Ezt azért, mert ezzel motiválom magam. Azzal, hogy ezt mondom magamnak azt szemléltetem az agyammal, hogy van még bennem erő és emiatt csinálhatom tovább.)
 4. Visszajelzés
  1. (Ezt a hibával kötöttem össze, a hibát kicseréltem erre, mivel ha hiba helyett azt mondom az agyamnak, hogy visszajelzés akkor 1. nem éreztettem vele, hogy nem  jó amit csináltam és így nem veszem el az önbizalmam, 2. pedig emiatt az agyam elkezd keresni valamit amit máskor jobban csinálhat, így fejlődök.)

Ezeket akár te is elkezdheted a fenti lépésekkel kiépíteni az életedből, és beépíteni az életedbe, ha van kedved.

Levezető

Nagyon szépen köszönöm barátom, ha elolvastad ezt a szöveget és nagyon remélem, hogy hasznos volt. Az alábbi gombra kattintva olvashatsz többet: