Miért érezhetsz magadban egy szétszakadást?

Bevezető

Nagyon sok időn keresztül úgy éltem az életem, hogy a mindennapjaimban éreztem magamban egy belső szétszakadást. Olyan volt egy kicsit mintha lett volna magamban egy harc két személy között. Azért éreztem ezt, mert ez ténylegesen így volt. Ha ezt te is érzed, vagy érezted már, vagy esetleg el szeretnéd kerülni, hogy ilyesmit érezz akkor ez az írásom hasznos lesz!

 

Azt gondolom, hogy főleg kamasz korban, egy ilyen szétszakadás normális folyamata lehet a felnövésnek, szerintem viszont nagyon sokan ezen nem lépnek túl, vagy nem értik meg, hogy ez mi miatt jön létre és, hogy hogyan “oldja meg” úgymond az ember ezt a gondot, de ahhoz, hogy ezekről tudjunk beszélni előbb szükséges megértenünk, hogy milyen hatással vannak ránk a körülöttünk lévő emberek.

Külső befolyás

Amikor benne voltam ebben a szakaszomban a mindennapjaimban lévő döntéseimnél és átlagos tevékenységeim közben lévő gondolataimnál éreztem azt mintha két ember veszekedne bennem. Az egyik azt mondja, hogy csináld ezt és élj így, a másik pedig teljesen mást mond. 

 

Állandóan egy bizonytalan állapotban voltam, mivel a két énem miatt úgymond nem tudtam soha, hogy most jó-e az amit csinálok, vagy sem. Ez számomra azért volt kifejezetten fájdalmas és leterhelő időszak, mivel az önfejlesztés miatt nem sok emberrel vettem körbe magam és annál a párnál is azt éreztem, hogy nem értenek meg engem valamiért. Mindjárt megosztom, hogy miért érezhetjük azt, hogy nem értenek meg, de ehhez szükséges tisztázni, hogy mit csinál velünk a külső befolyás.

 

Több videómba is említettem már, hogy van bennünk egy beprogramozás ami miatt mi felvesszük a körülöttünk lévő emberek viselkedését és gondolkodását. Ezt azért tesszük, mert így próbáljuk elérni, hogy befogadjanak minket. A körülöttünk lévő emberek azok is lehetnek akiket a social médián bámulunk nap-mint-nap.

 

Azért okozhat nekünk gondot ez a berögződés, mivel vannak az életünkben olyan karakterek akikre mi felnézünk, akiken azt látjuk, hogy ők menők és, hogy ők egy boldog életet élnek. Ezeknek a karaktereknek a viselkedését és gondolkodását mi igyekszünk átvenni, hogy ezzel elérjük azt az állapotot amiben, az elképzelésünk szerint, ők vannak. Ezzel csak annyi a baj, hogy a körülöttünk lévő emberek azt tükrözik vissza nekünk amit tőlünk látnak. Az emberek egyfajta tükörént szolgálnak nekünk, tőlük szerezzük a visszajelzéseket magunkról miszerint alkotjuk az énképünket. Úgy jön létre az identitásunk, hogy mutatunk valakit, majd ezt a valakit vissza tükrözi nekünk a társadalom és e-szerint a tükörképként élünk.

Miért nem értenek meg minket és mi okozza a szétszakadás és a belső harc érzetét?

Azért érezhetjük, hogy nem értenek meg minket, mivel próbálunk egy hamis képet mutatni önmagunkról ami azt eredményezi, hogy a külvilág egy hamis képet fog neked visszatükrözni magunkról, és ezért érzed, hogy nem értenek meg.

 

A bennünk lévő szétszakadás érzetét pedig az okozza, hogy a mindennapjainkban ez a két személy állandó jelleggel harcba száll, mivel az egyik szerint valami jó, ami a másik szerint nem elfogadott. Ez a belső veszekedés arról, hogy mi a helyes és mi nem okozza a benned lévő szétszakadást.

Miért ilyen nehéz önmagunkat adni és miért fontos egyáltalán?

Én már egy szép ideje ördögítem a social médiát és unblok a telefont, viszont megint csak ehhez szükséges visszanyúlnom mint válasz a kérdésre, mivel azt gondolom, hogy legnagyobb részben az internet teszi ilyen nehézzé azt, hogy önmagunkat adjuk. Van egy pár karakter az interneten akik mindenki szemében menők és emiatt mindenki ezekké a személyekké akar válni, emiatt még amikor nem is látjuk ezeket a személyeket, akkor is a mindennapjainkban ezeknek a hasonmásaival találkozunk, mivel a társadalom nagy része ezzekké akar válni. Ezzel alkotva egy nagy tömegnyi ugyan olyan embert, akik közül egy se érzi magát igazán jól a bőrében.

 

És azért ilyen nehéz önmagunkat adni, mivel közel mindenki azt a karaktert játssza akit az interneten menőnek tart, emiatt azok szerint a nézőpontok szerint próbálja nézni a világot mint amit lát ettól a karaktertől. Ez azt eredményezi, hogy amikor te nem ezt a karaktert játszod, hanem esetleg önmagadat adod, akkor ezt a körülötted lévők nem képesek befogadni, mivel ők sem az önmagukat adják, ez pedig létrehoz benned egy félelmet azzal kapcsolatban, hogy önmagadat add.

 

Mind ez pedig azt okozza, ami egy másik oka annak, hogy miért nehéz önmagunkat adni, hogy nagyon kevesen ismerik egyáltalán az igaz önmagukat. Miért? Azért, mert amikor önmagadat adod nem kapsz jó reakciókat erre, így inkább nem adod önmagad nehogy bántodásod essen. Így alig van olyan ember aki az őszinte énjét mutatja a külvilág felé, ami által nagyon kevesen látják, hogy ez egyáltalán opció.

 

Ezek sajnos az embereket boldogtalanná teszik. Nem úgy boldogtalanná, hogy nem tudnak nevetni, hanem úgy boldogtalanná, hogy túlságosan is sokan, még akkor is amikor valakivel nevetnek, vagy jól érzik magukat a találkozó után nem feltöltve, hanem leszívva érzik magukat. Pedig az lenne az ideális, ha mi az embertársainkkal közösen feltöltjük egymást, ha egy beszélgetés után több energiánk van mint előtte volt. És azért olyan fontos megtalálni az igaz énünket, mivel csak akkor leszünk képesek megtalálni azokat az embereket akik velünk azonosulnak és akikkel mi egymást feltöltve tudunk időt tölteni.

Hogyan találd meg önmagad és mik a pontos lépései?

Képzeld el, hogy van egy nagy fa, nagy lombkoronával, és a tövében elkezdett nőni egy kis fa. Szerinted az a kis fa képes lesz igazán kibontakozni, és igazán akkorára nőni, mint amekkorára tudna? Azért nem, mert nem kap elég napfényt, a nagy fa árnyékában van állandóan ami miatt sosem tud igazán megnőni. Ennek a megértése a megoldás a szétszakadás érzésre és arra, hogy hogyan találd meg önmagad az érdekében, hogy őt tud adni.

 

Úgy fogod megtalálni önmagad, ha megszünteted azokat a “nagy fákat” az életedben melyek árnyékot vetnek rád. Ha ez megvan akkor elkezdheted megismerni az igaz éned azzal, hogy többet vagy egyedül, majd ezt még jobban elősegítheted azzal, ha szerzel magad köré olyan embereket akik támogatják az igaz éned megtalálását. Ezt a részt viszont fejtsük ki jobban és bontsuk le tényleges lépésekre melyeket megtehetsz a változás érdekében.

 

Első sorban szüntesd meg a “nagy fákat” amelyek árnyékot vetnek rád. Hogyan érd ezt el? A fő feladatod, hogy: Kezdd el eltávolítani az életedből azokat az embereket akiknél érzed, hogy kicsit is megváltozol miattuk. Ezek mint ahogy említettem lehetnek személyek az interneten is, de lehetnek ismerőseid is akiknek egy kicsit más arcot mutatsz magadról mint amilyen igazán vagy. A gyakorlatias lépés az az, hogy hagyd abba a social média tartalmak fogyasztását! Ne fogyassz tartalmat az interneten, max ha célzottan akarsz keresni valami a googlin vagy youtube-on. És ezen felül pedig próbáld kerülni azokat az embereket akiknél egy kicsit megjátszod magad, és akik leszívnak mintsem, hogy feltöltsenek. Tudom, hogy ez nehéz lehet, mivel valaki suliba jár, és munkahelye van, de ezért írtam, hogy kerüld őket, mert erre képes lehetsz

 

Ha ez megvan kezdd el megismerni az igaz énedet. Ezt úgy leszel képes (és ez a gyakorlatias lépés), hogy: Elkezdesz több időt egyedül tölteni. Ezzel adsz teret annak, hogy egyáltalán felszínre törjön a valós éned. Azért fog ebben segíteni az egyedül lét, mert benne van, hogy te már évek óta nem voltál igazán egyedül. Amikor nem vagy emberekkel, akkor embereket bámulsz a neten és nincs olyan másodperc a napodban ahol önmagaddal lennél. Ha viszont elkezdesz egyedül csinálni programokat, pl. egyedül mész edzeni, vagy egyedül dolgozol, vagy egyedül főzöl, vásárolsz (anélkül, hogy szólna állandóan valami a füledben) és így tovább, akkor elkezd ezekben a programokban megmutatkozni az aki te ténylegesen vagy. Megfogod ismerni a 100%-osan autentikus reakcióidat és érzelmeidet, ami által, ha eleget töltesz egyedül képes leszel mások előtt is ezt az énedet adni. Az is fontos, hogy tarts egy egészséges egyensúlyt az egyedüllét, és a másokkal való lét között, kizárólag így nem fogsz úgymond “visszaesni” abba az állapotba, hogy ne önmagadat add.


Majd, ha elkezdted megismerni az igaz éned kezd el őt mutatni a külvilág felé, sehol se szégyelld, majd ezzel vonzd be azokat a személyeket akik ezt támogatják és akik ezzel azonosulnak. Ehhez például kereshetsz egy olyan közösséget online ahol olyan emberek vannak mint te, akik ugyan azokért a témákért rajonganak, vagy hasonló életstílust élnek. Én ezért építem aktuálisan a Tribu közösséget, ahol olyan férfiak gyűlnek össze akik teljes életet szeretnének élni, és akik számára nem a pénz a minden, hanem a személyes fejlődésük.

Levezető

Ennek a szövegnek a megírása forrt már bennem egy ideje, mivel nagy fejlődésen mentem keresztül amikor átéltem ezt az életszakaszt. Viszont a megírásra való ihletett egy tegnap tartott (ahhoz képest tegnap ahogy írom, ma van 2024.05.16) coaching beszélgetés adta, emiatt innen meg szeretném köszönni neki, hogy felidézte bennem ezt az érzést.

 

Nagyon remélem, hogy képes voltam bemutatni neked egy-két új nézőpontot, vagy esetleg képes voltam segíteni megoldani számodra a belső harcodat! Ha ez így van akkor nagyon örülök!

 

Köszönöm, ha idáig elolvastad ezt az írásom, mivel az írás az a tevékenység amiben teljesen elvesztem magam, így nagyon sokat jelent nekem ha az idődet és a figyelmedet az utóbbi 10-20 percben ennek a szövegnek szentelted. Ha tetszett ez az írás, akkor az alábbi gombra kattintva olvashatsz még többet tőlem: