Hogyan tedd a lélegzeted irányítását szuperképességgé?

Bevezető

A lélegzeted irányításával effektívebb leszel az életed minden egyes területén! A lélegzeted irányítása egyben a legolcsóbb, legegyszerűbben végrehajtható és talán az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy te a mindennapi tevékenységeidbe eredményesebb légy. Ez alatt tényleg minden egyes tevékenységet értem, kezdve a sporttól egészen a szexig. Mindenhol jobb és hatékonyabb leszel, ha elkezdesz odafigyelni a lélegzetedre.

 

Én erre az utóbbi napokban eszméltem rá, és nagyon örülök, hogy az önfejlesztés utammal ezt a megállót is kipipálhatom, viszont nagyon hálás lettem volna, ha valaki hamarabb megosztja velem a fontosságát a légzésemnek, így remélem te hamarabb kezdesz el rá figyelni.

 

Ledöbbentő számomra, hogy egy ilyen egyszerű kis dolog mennyi hatással van a mindennapjaimra és unblok a működésemre. Az pedig végképp ledöbbentő számomra, hogy erről nem sok helyen beszélnek, de pontosan emiatt írom ezt az írásom, hogy ezen változtassak!

Miket tapasztaltam amióta figyelek a lélegzetemre?

Élesebben gondolkozok. Sokkal jobban alszok. Jobb az emésztésem. Erősebb vagyok (mármint fizikailag pl. edzés közben). Sokkal nyugodtabb vagyok a mindennapokban. Stabilabb az érzelmi állapotom. Sokkal jobban bírom a rosszabb időszakokat, ahol pl. magam alá kerülök valamiért. Sokkal tudatosabb vagyok, ez alatt azt értem, hogy nem létezek robotpilóta üzemmódba, mindent megkérdőjelezek. Boldogabb vagyok. Jobban tudom megoldani a problémáimat. Tovább bírom az ágyban anélkül, hogy érezném, hogy elmennék. Jobban élvezem a szexet. Sokkal kevésbé vágyakozom rövid távú kielégülésekre. Sokkal magabiztosabb vagyok. Sokkal jobb döntéseket hozok meg mivel higgadtabb vagyok. Türelmesebb vagyok. Alig gondolom túl a dolgokat. Sokkal jobban élvezem a másokkal töltött időt. Ezen felül pedig erősebb vagyok mentálisan is.

 

Persze nem szeretnélek hittetni azzal, hogy, ha elkezded kontrollálni a lélegzeted akkor ezeket te mind érezni fogod, mert ezekhez nagyban közrejátszik, hogy jó ideje fejlesztem már önmagam és erősítem az elmém pl. meditálok, jól étkezem, figyelek az alvásra stb. szóval ezek nem mind annak köszönhetőek, hogy irányítom a légzésem, de amióta figyelek rá azóta ezek nagyban felerősödtek!

 

Volt most egyik nap egy coaching hívásom és azt mondtam az ügyfelemnek, hogy olyanok az alap szokásaink mint a Szuper Márióban a gombák amik felerősítik a Máriót. Tud a Márió gombák nélkül is haladni a pályán, és képes végrehajtani a szinteket nélkülük, de sokkal effektívebb, ha összeszedi ezeket a gombákat, mert nagyobb lesz, erősebb, gyorsabb stb.. Ez a helyzet a légzésed kontrollálásával is. Tudsz működni nélküle, és le tudod élni az életed anélkül, hogy valaha is szentelnél neki figyelmet, de faszért ne szednéd össze a gombát amivel hatékonyabb lehetsz, ha ott van az orrod előtt nem? Pontosan emiatt nézzük meg, hogy mikre figyelj a lélegzeteddel kapcsolatban és, hogy milyen technikákkal tudod edzeni azt, hogy a mindennapjaidban teljesebbek és hosszabbak legyenek a levegővételeid.

Hogyan tedd a légzést szuperképessége?

Mielőtt neki ugranánk ennek a megválaszolásához kicsit beszéljük át, hogy hogyan nézzen ki egyáltalán egy lélegzeted amikor tudatosan figyelsz rá és kontrollálod. Nem túl bonyolult a dolog, de pontosan emiatt nem csinálják sokan, mivel annyira egyszerűnek tűnik, hogy nem hisznek abban, hogy ez segíthet. Bízok viszont abban, hogy te ennél jóval bölcsebb vagy, és, hogy te képes vagy félre rakni az egód és hinni abban, hogy egy ilyen kis változás nagyban megtudja változtatni az életed.

 

Egy hosszú és teljes lélegzet úgy nézz ki, hogy tele szívod először a hasad levegővel, majd a tüdődet is. Mindkettőbe addig szívj levegőt amíg bírsz. Aztán pedig mindkettőböl teljesen fújd ki a levegőt, először a hasadból majd a tüdődből, egészen addig amíg már egy cseppnyi levegő sincs benned. Ez egy teljes lélegzet, most, hogy ezt tudjuk nézzük meg a bekezdés címében lévő kérdest.

 

Négy fő feladatunk van ahhoz, hogy te a mindennapjaidban irányítsd a lélegzeted és ezzel szuperképességgé tedd! Ezek pedig a következők:

  1. A mindennapi tevékenységeid, és a mindennapokban felmerülő szituációid közben emlékeztesd magad arra, hogy figyelj a lélegzetedre, majd irányítsd tudatosan.
  2. Erősítsük a tüdődet, hogy több levegőt legyen képes magába szívni.
  3. Csak az orrodon vegyél levegőt (persze ha nincsenek olyan korlátozásaid amelyek ezt nem tennék lehetővé). 
  4. Programozzuk újra a lélegzetedet egy sokkal lassabb átlag ritmusra.

 

Vannak összefüggések köztük, de a jobb megértés érdekében vizsgáljuk meg őket külön-külön.

 

Az első feladatodat úgy fogod tudni teljesíteni, ha minél több helyzetben a mindennapjaidban eszedbe jut az, hogy kontrolláld a lélegzeted, majd miután eszedbe jutott elkezdesz rá ténylegesen figyelni és  elkezded tudatosan irányítani. Úgy fog tudni minél többször eszedbe jutni az, hogy figyelj a lélegzetedre hogy: Tudatosan alkotsz magadnak stresszhelyzeteket melyek közben eszedbe juttatod, hogy figyelj a lélegzetedre és irányítsd, majd ezt ténylegesen megteszed ezekben a helyzetekben. Például egy tökéletes ilyen helyzet az a hideg fürdőzés. Ezt a stresszhelyzetet bármikor képes vagy magadnak megalkotni és annak ellenére, hogy stresszhelyzet képes vagy közben tudatosan odafigyelni a lélegzetedre, ha ezzel a szándékkal veszel egy hideg fürdőt. Egy másik ilyen helyzet az a szex. Ha azzal a szándékkal kezdesz el szexelni, hogy közben minél tudatosabban, lassabban és kontroláltabban vegyél levegőt, akkor ezzel megalapozod, hogy mindennapi helyzetekben is eszedbe jusson ez. Ahhoz, hogy ez viszont sikerüljön szükséges 1. Akarnod, 2. Pedig minden alkalommal elkezdeni tudatosan irányítani a lélegzeted amikor eszedbe jut, mert csak így leszel képes ezt beépíteni a mindennapjaidba és az agyadba.

 

A második feladatot úgy fogjuk tudni teljesíteni, ha elkezded erősíteni úgy mint egy izmot. Hogyan erősödik egy izom? Úgy, hogy úgy edzel, hogy az megterhelő legyen az izom számára. Így a tüdődet is úgy leszel képes erősíteni, ha megedzed. Ezt egy egyszerű gyakorlattal tudod megtenni, amit akár beépíthetsz szokásként is a mindennapjaidba például reggelre kelés után (én ekkor szoktam mivel ilyenkor amúgy is nagyon jót tesz a szervezetnek, ha a friss levegőn vesz az ember egy pár mély levegőt). Annyi a gyakorlat, hogy: veszel 10 teljes levegőt (a bekezdés kezdetében megbeszéltük, hogy ez milyen).

 

Ennyi a feladatod, és ez is a gyakorlatias lépés, hogy ezt csináld meg napi, minimum, egy alkalommal. Ez azért nagyon lényeges, mert úgy leszünk képesek igazán lelassítani a lélegzetedet, hogy ha le tud lassulni. Ezt pedig csak akkor fogja tudni, ha van elég helye a levegőnek a tüdődben.

 

A harmadik feladatunk, hogy csak az orrodon vegyél levegőt. Ez több dolog miatt is nagyon fontos, de kettőt fogok kiemelni:

 

Egy, csak az orrod képes szűrni és felmelegíteni a levegőt amit beszívsz, így, ha csak az orrodon veszel levegőt sokkal kevésbé leszel hajlamos megfázni, vagy elkapni különféle betegségeket.

 

Kettő ha az orrodon keresztül veszel levegőt akkor sokkal több oxigén kerül a testedbe, ami által a szervezeted sokkal effektívebben tud majd működni, mivel hatékonyabb lesz a vérkeringésed.

 

(Ezen felül még az arcod is szebb lesz, ha az orrodon veszel levegőt.)

 

Ezt a feladatot én úgy teljesítettem, hogy 1. edzés közben aktívan figyelek arra, hogy csak az orromon vegyek levegőt, 2. elkezdtem erősíteni azt, hogy az orromon veszek levegőt és ezen felül pedig 3. közel minden este leragasztom a számat leukoplast-al, hogy ne is tudjak a számon levegőt venni. Ezzel idővel a szervezetem teljesen át állt arra, hogy csak az orromon vegyek levegőt. Így a te gyakorlatias lépéseid azok, hogy:

  • Edzés közben figyelj arra, hogy csak az orrodon vegyél levegőt és amikor kezdd nehéz lenni akkor is. (persze ha nincsenek olyan korlátozásaid amelyek ezt nem tennék lehetővé). 
  • Napi egyszer edzd azt, hogy az orrodon veszel levegőt (ezt úgy tudod, hogy úgy lélegzel, hogy befogod az egyik orr lyukad, ezen veszel egy mély levegőt, majd a másikon fújod ki.) Ezt érdemes elismételni 5-5 alkalommal. Ezt én beépítettem a kelés utáni légzőgyakorlatomba. (arról, hogy hogyan építs be szokásokat az életedbe csináltam már két youtube videót: Hogyan változtasd meg az életed? (nem viccelek), Hogyan hozz létre változásokat az életedben? (könnyen és tudatosan))
  • Alvás közben pedig ragaszd le a szádat. (Mindezt persze úgy, hogy figyelembe veszed minden egészségügyi kockázatát ennek veled kapcsolatban.)

 

A negyedik feladatunk pedig az, hogy programozzuk át a lélegzeted egy sokkal lassabb alapritmusra. Ezt is egy gyakorlattal leszünk képesek végrehajtani, és ez pedig azért nagyon fontos, mert ez fogja az előző bekezdésben említett előnyeit a légzésed irányításának mindennapossá tenni, mivel csak akkor ér valamit, hogy figyelsz a lélegzetedre, ha ez rendszeressé válik. Emiatt érdemes kialakítani ezt egy szokássá a szervezetedben.

 

Az ehhez lévő gyakorlatot én meditálás közben szoktam végrehajtani. Ilyenkor teljesen beszívom a levegőt a testembe (a bekezdés elején említett módon), aztán bent tartom a levegőt három másodpercig, majd teljesen kifújom (a bekezdés elején említett módon), ezután pedig nem veszek levegőt újabb 3 másodpercig. Ezt pedig megismétlem 5-10 alkalommal. A gyakorlatias lépés számodra az, hogy: Napi egyszer hajtsd végre ezt a légzőgyakorlatot. 

 

Azért érdemes ezt meditálás közben végrehajtani, mert én azt vettem észre magamon, hogy én ilyenkor bele kerülök egy ilyen mélyebb elmei állapotba ahol bár éber vagyok, de mégsem, és itt gyönyörűen lehet programozni az agyadba ilyen berögződéseket. Azt gondolom viszont, hogy nem szükséges ezt meditálás közbenre rakni, teheted akár ágyba fekvés utánra (mármint akkora amikor befekszel az ágyba és mennél aludni) és ez még segítene is az elalvásban és a mélyebb alvásban.

Levezető

Nagyon fasza volt megírni ezt a szöveget. Főleg azért, mert nagyjából végig figyeltem közben a lélegzetemre mivel erről írtam, így állandóan eszembe jutott, hogy “Na Bakó vegyél egy mély levegőt és fújd ki teljesen.”, ez pedig egy állandó flow állapotba tartott engem.

 

Meg szeretném említeni itt a végén, hogy nem feltétlenül fogsz változást érezni még hónapok után sem. Ez az önfejlesztés minden területénél így van. Nem feltétlenül fogsz érezni számottevő különbséget, mivel annyira lassú a folyamat, hogy észrevétlenül változol át. Minden egyes beépített szokásomnál az életemben ezt éreztem. Most se érzek igazán nagy változást a szokásaimtól önmagamon, csak más embereken látom, hogy hozzájuk képest ezek miatt mennyivel előrébb vagyok az életemben. Szóval ne vegye el a motivációdat, ha nem látsz eredményeket ezzel kapcsolatban, mivel hidd el ott vannak azok, csak a felszín alatt.

 

Köszönöm, ha elolvastad ezt az írásomat és remélem, hogy nagyon sokat segített neked! Remélem, hogy képes voltam bemutatni neked, hogy miért fontos figyelned a lélegzetedre és remélem, hogy képes voltam megadni az össze szükséges gyakorlatias lépést ahhoz, hogy képes legyél szuperképességgé tenni a lélegzeted irányítását.

 

Ha értékes volt számodra ez az írásom akkor biztos vagyok benne, hogy értékes lehet számodra egy ingyenes első 1on1 hívás is velem, így ezt bátran csekkold le! Ha pedig szívesen olvasnál még többet akkor az alábbi gombra kattintva ezt megteheted: